22 + 23 + 24 sept 2024 – Flanders Expo Gent

Persbericht Green 13/09

Ontzettend veel nieuwe zelfstandige tuinondernemers gestart voorbije 4 jaar

De coronajaren hebben ons opnieuw meer aandacht laten schenken aan onze nabije omgeving, en dus ook onze eigen tuin. Dit heeft ook positieve effecten. Zo zijn er de voorbije vier jaar maar liefst 5.735 nieuwe zelfstandige tuinaannemers gestart in België. Eind september viert de groensector opnieuw feest tijdens de vakbeurs Green in Flanders Expo in Gent.

Vlamingen zijn verknocht aan hun tuin. Dat zien we ook aan de oppervlakte: private tuinen beslaan naar schatting 8 procent van de totale ruimte in Vlaanderen. “Onze tuin heeft de voorbije jaren enorm aan belang ingewonnen, mede doordat we door de coronacrisis dichter bij huis ontspanning moesten zoeken en genieten”, zegt Jeroen Arnouts, Head of Event van Easyfairs, organisator van de expositie Green. “Ook het publieke groen in de eigen omgeving werd plots weer ontdekt, samen met het tekort of de gebruiken in die publieke ruimte.”

Het heeft ook z’n effect gehad op de sector van de tuinaannemers. “Sinds september 2018, toen de vorige editie van Green plaatsvond, en juni 2022 zijn er maar liefst 5.735 nieuwe zelfstandige tuinaannemers gestart in ons land”, zegt Arnouts, die daarvoor de cijfers van TrendsTop consulteerde. “Dat brengt het totaal zelfstandige tuinaannemers momenteel op 23.646.”

 

Ontdek nieuwe tuinoplossingen op expositie Green

Mede door de uitdagende weersomstandigheden, extreme droogte in combinatie met felle onweersbuien in de zomer, is de juiste aanpak van de tuin verreist. De groensector speelt een belangrijke rol om particulieren aan te zetten om hun tuinen op de juiste manier te vergroenen. “Op de juiste manier wil zeggen: mensen ontraden om grote terrassen of opritten van steen of beton aan te leggen, en in de plaats daarvan een alternatief aanbieden”, zegt Jeroen Arnouts, Head of Event van Easyfairs, organisator van de expositie Green. “Die alternatieven, zoals grasdallen, grasbetontegels, open verhardingen met losse steentjes en halfopen verhardingen met poreuze voegen of stenen … zijn eind september te bewonderen op de vakbeurs Green.”

De groensector staat, net zoals vele andere sectoren, voor grote uitdagingen en kampt eveneens met een personeelstekort. Bij de machines is de shift naar elektrische machines volop ingezet, alsook een evolutie naar meer tools op batterijen. Die tendens is ook op Green merkbaar.

Duurzame innovaties, bomen en planten kunnen tuinaannemers en -architecten, groendiensten, tuincentra en retailers op zondag 25, maandag 26 en dinsdag 27 september 2022 terugvinden bij maar liefst 220 exposanten tijdens Green in Flanders Expo in Gent. Zo gaan mensen er echt door levend groen kunnen wandelen. Zondagavond wordt aansluitend de Vlaamse Tuinaannemer Award uitgereikt. Op maandag opent de beurs pas ’s middags, met een nocturne of avondopening.

Share This Post

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Scroll naar top