22 + 23 + 24 sept 2024 – Flanders Expo Gent

Het perfect zagen van dikke keramische tegels
Rubi Benelux B.V.

Het perfect zagen van dikke keramische tegels

Tuintegels zagen is een veelvoorkomende klus bij de professionele tuinman of tegelzetter. Het zagen hier van is een precisiewerk dat veel kennis en ervaring vereist. Hoe? En met welke machines? Wij vertellen het je graag in deze blog!

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

De hovenier moeten precies weten welk gereedschap de juiste is voor het bewerken van de tegels en welke technieken ze moeten gebruiken om de beste resultaten te krijgen. De meest voorkomende gereedschappen zijn motorzaagmachines en stationaire elektrische tegelzaagmachines.

Elektrisch je tuintegels zagen
ELEKTRISCH JE TUINTEGELS ZAGEN
De motorzaag is ideaal voor het minder nauwkeurige werk en voor het pas zagen van stoepbanden, terwijl de stationaire zaagmachine veel meer bedoeld is voor het nauwkeurig op maat zagen van grote en/of dikke tegels. Bij het gebruik van deze machine kun je het beste een diamantzaagblad kiezen met een doorlopende kroon. Hiermee krijg je een veel mooiere afwerking dan met een gesegmenteerd blad – en bij zichtwerk is dat het belangrijkste aspect. Een goed zaagblad hiervoor is de SPT-250. Het SPT-zaagblad is speciaal ontwikkeld voor dikke keramische materialen zodat ook het koelwater mee de diepte wordt ingenomen. Hoewel dit wel een blad is met segmenten gedraagt het blad zich alsof het een blad met doorlopende kroon is.

Ook een cirkelzaag zoals de TC-180 op geleiders wordt regelmatig gebruikt door de hovenier. Het voordeel van de cirkelzaag is dat hij veel vermogen heeft, weinig ruimte inneemt en zowel droog als nat gebruikt kan worden. Ook bij een cirkelzaag raden wij een doorlopend zaagblad aan. Bijvoorbeeld de CPA-180, deze kan alleen nat gebruikt worden. Mocht je droog willen zagen, dan is de TVA-180 een goede keuze.

Als laatste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de tegels na het zagen op de juiste manier worden geïnstalleerd. De meeste tuintegels in Nederland worden nog steeds in het zand gelegd. Toch komt het ook steeds vaker voor dat ze in een drainage-mortelbed gelegd worden. Deze bewerking kost meer geld, maar is ook veel duurzamer. Bij zo’n mortelbed is het ook gemakkelijker om een levelsysteem te gebruiken. Dit systeem is er ook voor tegeldiktes tot 2 cm.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top